Etuoikeutetun naisen naistenpäivän ahdistus

Se on hieno päivä se kansainvälinen naistenpäivä, mutta hyvä se tuskin on. Siksi olenkin yrittänyt viettää päivääni kiinnittämästä liikaa huomiota toistuviin hyvän naistenpäivän toivotuksiin. Etuoikeutettuna naisoletettuna en koe niitä toivotuksia ansainneeni, olin sitten kuinka ihana tahansa.

Ja kyllä, vaikka koen olevani nainen, en silti halua, että tämän päivän takia kokisin yhtään enemmän hemmottelua tai huomiota kuin muutkaan sukupuolet. Ja miksi? No ihan siksi, että naisten päivän on tarkoitus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa maailmanlaajuisesti. Sen ei ole tarkoitus edistää erityishuomiota vähätellyn sukupuolen etuoikeutettuja edustajia kohtaan.

Ymmärrän toki, että hemmottelu on kivaa ja jos sitä olet osaksesi saanut, iloitse siitä ja muista olla kiitollinen. Se tarkoittaa, että olet etuoikeutettu, sillä sinut huomataan ja sinua arvostetaan. Muista hemmotella myös sinua hemmotelleita, sillä hekin ansaitsevat sen. Ja ennen kaikkea, muista arvostaa jokaista lähimmäistäsi niin tänään, kuin vuoden jokaisena päivänä. Se on vähintä, mitä voimme tehdä edistääksemme tasa-arvoa niin sukupuolten välillä, kuin yleisestikin.

Itse haluan edistää tasa-arvoa yhteiskunnassamme ja maailmassa kaikella toiminnallani. Vaikka en joka päivä ota kantaa asioihin tai ole tekemässä päätöksiä tasa-arvon puolesta, haluan silti toimia arjessani niin, että jokaisella on lähelläni hyvä olla. Haluan ymmärtää sen, että jokaisella ihmisellä on väliä ja, että jokaiselle ihmisille kuuluu yhtäläiset ihmisoikeudet. Jos jotain saisin tältä elämältä toivoa, toivoisin voivani olla edistämässä ja todistamassa toimivaa tasa-arvoa, joka ei vähättele ketään ja ottaa jokaisen huomioon tasapuolisesti.

Muiden ihmisten arvostamisen lisäksi vähintä mitä voin tehdä tasa-arvon puolesta on näyttää mallia, miten olla itsenäinen ja itsepäinen ihminen, joka uskaltaa olla juuri sitä, mitä on. Olenhan sentään nuori kovaääninen, en kovin sievä nainen. Lisäksi minulla on lyhyet hiukset enkä tykkää käyttää mekkoja. Lisäksi minulla ei ole minkäänlaista tarvetta edes suunnitella perheen perustamista, vaan päinvastoin: unelmoin elämästä, johon ei lähtökohtaisesti lapsia mahdu. Ja sehän ei tietenkään naiselle sovi, mutta minä olen päättänyt, että se sopii minulle. PISTE. Ja toivon, että jonain päivänä se sopii jokaiselle sitä haluavalle. Ja siksi me tarvitsemme kansainvälistä naistenpäivää ja siksi se on hieno asia.

Tiesitkö, että

  • maailmassa kuolee lähes 47 000 naista abortin seurauksena vuosittain.

  • keskimääräinen etäisyys kuuhun on 394 400 km. Eteläisessä Afrikassa asuvat naiset yhteen laskettuna kävelevät vastaavan matkan 16 kertaa edestakaisin päivän aikana hakiessaan vettä kotitalouksien käyttötarpeisiin.

  • tänä päivänä käynnissä olevista konflikteista yli 95 prosentissa esiintyy vakavaa naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.

  • naisten osuus on lähes 70 prosenttia maailman noin 1,4 miljardista köyhästä.

  • Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.

  • Yksi viidestä alle 50-vuotiaasta naisesta on kokenut parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana.

  • 18 maassa aviomiehet voivat laillisesti estää heidän vaimonsa työnteon ja 39 maassa tytöillä ja pojilla ei ole samanlaiset perintöoikeudet

Jos joku vielä miettii, ettei naisiin kohdistunut räikeä epätasa-arvo sekä väkivalta ei koske meitä etuoikeutettuja suomalaisia, niin asiahan ei niin ole. Siksi Suomessakin täytyy edes kerran vuodessa jokaisen meistä muistaa, että naistenkin oikeuksilla on väliä.

  • Suomessa 47 % kaikista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta. EU:n keskiarvo on 33 %.

  • Suomessa 71 % naisista on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n 28 jäsenvaltion keskiarvo on 55 %.

Lainausten lähde: Suomen YK-liitto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s